باغ بام roof garden

گروه تخصصی گرین لایف با همکاری شرکتهای مطرح داخلی و خارجی جهت ایجاد باغ بام با هر ابعاد و اندازه و با بهترین متریال روز دنیا در خدمت عزیزان می باشد .

باغ بام roof garden:

روف گاردن تکنولوژی مدرنیست که امروزه به نام سقف سبز بر روی پشت بام ها و تراس ها اجرا می شود که باغ بام هم نامیده میشود , باغ بام ها علاوه بر زیبایی و استفاده ساکنین در برابر اشعه خورشید از بام محافظت می نماید طراحی و اجرای روف در دو مرحله صورت میگیرد ابتدا اجرای ایزولاسیون و زهکشی که از مصالحی چون لایه های ژئوممبران و ژئوتکستایل استفاده میگردد و در مرحله دوم اجرای فضای سبز با کاشت گلها و گیاهان مختلف و همچنین تجهیزات و دکوراسیون متناسب با هر فضا انجام میگردد بام باغ ها علاوه بر نقش تصفيه کنندگی هوا، از پوسيده شدن و فساد عایق رطوبتی بام و نياز به تعویض دوره ای آن جلوگيری می کند و در حقيقت بهترین پوشش محافظ برای آن به شمار مي روند.

مزایای باغ بام:

  • تا 85% ذرات گرد و غبار هوا را می تواند تصفیه کند .
  • ایجاد رطوبت بیشتر و همچنین کاهش دما محیط اطراف خود بین 3 تا 5 درجه سانتیگراد
  • جمع آوری درصد بالایی از آب باران با سیستم زهکشی موجود در باغ بام
  • کاهش هزینه های گرمایشی و سرمایشی
  • ایجاد ارزش افزوده برروی ساختمان
  • افزایش طول عمر بام های سنتی که با چمن پوشیده شده اند.
  • جانشینی فضای سبز در جایی که اکنون سازه قرار می گیرد.
  • استفاده از حیاطی زیبا بر روی بام ساختمان
  • جذب امواج مضر
  • حذف هزینه های سنگین عمرانی از نظر کف سازی و خرید و نصب سنگ یا سرامیک و ..

باغ بام بر اساس سیستم اجرایی به سه دسته تقسیم میگردد :


باغ بام ترکیبی (Synthetic):

این نوع بام ترکیبی از دو سیستم گسترده و متمرکز است و دارای فواید دو بام ذیل‌است، اما دارای ظرفیت بار بیشتری است. در عین حال سبز شدن در داخل پانل‌های گسترده سبک وزنی صورت می‌گیرد.



باغ بام متمرکز: (Intensive)

برای سیستم متمرکز از واژه Roof Garden یا باغ بام استفاده می‌شود. این سیستم به نام مقطع عمیق یا باغ بام نیز شناخته می‌شود. این نوع باغ بام شامل انواع مختلفی از گیاهان می‌باشد و مشابه یک پارک طراحی می‌شود. برخی از بام‌های سبز دارای درختان بزرگ و آبنماهایی می‌باشند که این موضوع خود احتیاج به تقویت اساسی سازه دارد. این سیستم اغلب نیازهای سازه‌ای جدیدی را برای بام الزامی می‌کند، به ویژه برای بام‌هایی که دسترسی عمومی نیز داشته باشد.



باغ بام گسترده (Extensive)

این سیستم به نام مقطع کم ارتفاع یا اجرا با ضخامت کم نیز شناخته می‌شود. این نوع بام فقط شامل یک یا دو نوع گیاه و محیط کاشت کم عمق می‌باشد. معمولاً این سیستم برای زمانیکه حداقل بار وزن مدنظر باشد به کار گرفته می‌شود. به طور اخص، فقط پرسنل نگهداری و تعمیر به این نوع بام دسترسی دارند. این نوع بام مثل چمنهای نروژی، بر روی بامهای مسطح و شیبدار احداث می‌شود. در این سیستم معمولاً گیاهان به عمق ۴۰ تا ۱۰۰ میلیمتر استفاده می‌شوند. حدود بار نهایی بام تقریباً بین ۵۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم بر مترمربع در حالت اشباع می‌باشند. در مورد بام‌های شیبدار در اغلب مکان‌ها ۱۰ تا ۲۰ درصد شیب توصیه می‌شود. در شیب حداکثر ۳۰ درصد نیاز به استفاده از زه وار و ابزارهای ضد فرسایش وجود دارد.

گياهان مورد استفاده در باغ بام ها

به طور کلی سه عامل مکانی، اجتماعی و اقتصادی در انتخاب گونه های مناسب دخیل اند. لازم است که گیاهان مناسب هر اقلیمی انتخاب شود، خواه شرایط آن بصورت دوره ای خیلی خشک، خیلی گرم، خیلی سرد یا خیلی متغیر باشد. مهمترین مسئله در بام گسترده یا باغ بام دامنه مقاومتی پوشش گیاهی آن است. چرا که شرایط خشک در بیشتر اقلیم ها حاکم بر این نوع بام ها است. گیاهان شاداب گیاهانی هستند که در بافت های خود به مدت طولانی آب را ذخیره می کنند از جمله این گیاهان سدوم وتعداد کمی ار گیاهان خانواده کراکسولاسیا می باشند.تعداد کمی از گونه های سدوم مناسب برای باغ بام وجود دارد که دارای رنگ های مختلف و الگوهای رشد متفاوتند. در ترکیب با خزه رایج ترین جمعیت گیاهی بکار رفته در بام های گسترده می باشند. در نقاطی از جهان که سدوم به طور طبیعی وجود ندارد توسعه بازار باغ بام به مبارزه ای بین گونه های مقاوم متناسب با اقلیم محلی و سنت های بومی بدل شده است. با در نظر گرفتن این عوامل باید گونه هایی انتخاب شوند که:

  • الف)گونه هایی با نیاز آبی پایین: با توجه به شرایط اقلیمی کشور ما که بیش از دو سوم از مساحت کشور در مناطق خشک و نیمه خشک قرار دارد و مسئله خشک سالی که سال هاست گریبان گیر تقریبا تمام نقاط کشور شده است، که مقاومت در برابر خشکی یک فاکتور اصلی در انتخاب گیاه است به علاوه نیاز پایین گیاه هزینه های نگهداری را کاهش می دهد و در مصرف آب صرفه جویی میکند.
  • ب) گونه های گیاهی با طول عمر دراز: هزینه نگهداری رابطه ی مستقیمی با طول عمر گیاه دارد. گیاهان با طول عمر کم هزینه ی نگهداری و تعویض پوشش گیاهی را افزایش می دهد. به همین سبب انتخاب گونه های گیاهی گران تر با طول عمر بالاتر نسبت به گیاهان ارزان با طول عمر کم ارجحیت دارد.
  • ج) گیاهان با توقع پایین: هرچه گیاه کم توقع تر باشد و با اقلیم منطقه سازگارتر باشد بازدهی باغ بام افزایش می یابد. به همین دلیل انتخاب گونه های بومی منطقه به دلیل سازگاری بالا با محیط و نیاز کم به نگهداری، آبیاری، کوددهی و هرس در اولویت قرار دارند

طراحی روف گاردن در چند مرحله انجام می گیرد :

نقشه برداری – بررسی استحکام و تقسیم بار بررسی نیازها – ایده پردازی – طراحی و امکان سنجی

عدم دقت در زیرسازی باعث نشت و نشست ساختمان و استفاده از متریال ارزان و نامناسب و افراد کم تجربه باعث ایجاد خسارت های زیادی به ساختمان می شود.



آماده سازی – برق کشی – لوله کشی – نصب سیستم های کنترل مراقبت – زهکشی – نصب سیستم روف گاردن چند لایه

مرحله دوم یکی از اصلی ترین بخش ها است ، زیرا استفاده نامناسب و کم کیفیت از متریال ها می تواند صدمات جبران ناپذیری به ساختمان وارد نماید.



بخش نهایی و فینیشینگ

در مرحله سوم توجه فراوانی به جزئیات می شود و کار فینیشینگ صورت می پذیرد.



نکته مهم در روف گاردن یا باغ بام، انتخاب گل و گیاه متناسب با شرایط آب و هوایی و جغرافیایی است.

قبل از اجرای روف گاردن باید به چند نکته مهم زیر از جمله عایق کاری مناسب بام و استفاده از متریال مرغوب، طراحی درست و اصولی لنداسکیپ و شرایط مکانی پروژه (پر نور، کم نور بودن) توجه کرد.

راه کارهای اجرای باغ بام

به دلیل رقابتی بودن بازار اجرای باغ بام در کشور های مختلف، نحوه ی اجرا و جزئیات باغ بام بسیار متنوع است. اما به طور کلی بام های سبز از 6 لایه ی اصلی تشکیل می شوند.

عایق رطوبتی:

به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت از لایه های بالایی باغ بام، سطح روی سقف باید به خوبی عایق بندی شود. بام های سبز با هر گونه عایق رطوبتی قابل اجرا هستند و انتخاب نوع عایق برای ما محدودیت ایجاد نمی کند. اما باید به مواردی از جمله هزینه اجرا، طول عمر عایق و مسائل زیست محیطی توجه داشت. در کشور ما عایق قیر و گونی و عایق ایزوگام پر استفاده ترین عایق های رطوبتی هستند که برای احداث باغ بام مناسب هستند.

عایق رطوبتی ژئوممبران PVC :

برای عایق کاری سطح بام از ورق ژئوممبران پی وی سی استفاده می شود.از عمده ترین مزایای استفاده از ورق پی وی سی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • استحکام مکانیکی
  • سهولت در شکل گیری
  • مقاومت در برابر سایش
  • قابلیت جوش کاری بسیار بالا
  • پایداری در برابر شرایط محیطی
  • استحکام برش و ازدیاد طول عالی
  • مقاومت بسیار خوب در برابر نفوذپذیری
  • خاصیت اشتعال پایین(خود خاموش شونده)

لایه ی محافظ:

به منظور محافظت از عایق ساختمان در برابر آسیب های وارده در هنگام نصب روف گاردن و همچنین در هنگام کوددهی و یا در مقابل نفوذ ریشه های گیاهان باید به وسیله ی لایه ای محافظ روی عایق رطوبتی را پوشاند. این لایه ی محافظ می تواند یک روکش از جنس بتن سبک، ورقه ضخیم پلاستیک، ورق از جنس مس یا ترکیبی از این ها باشد اما توصیه می شود در هر منطقه از کشور از مصالحی که هزینه ی پایین تری دارد و بیشتر در دسترس است استفاده شود.

ژئوتکستایل:

لایه ای از جنس پلی استر و در گرماژهای مختلف که به عنوان محافظ ورق ژئوممبران کاربرد دارد


لایه ی زهکشی:

لایه ایست با حداقل ضخامت 20 میلی متر که به منظور ذخیره آب حاصل از باران و آبیاری و انتقال آب اضافه به سیستم فاضلاب ساختمان به لایه ی محافظ و محیط کاشت قرار می گیرد. در ساده ترین حالت این لایه از لایه ی خاک یا شن و ماسه تشکیل شده است. اما در سیستم های پیچیده تر از مواد مانندی پروپیلن استفاده می کنند که خاصیتی اسفنج مانند دارد و می تواند آب را برای مدت زیادی در خود نگه دارد.

روش پر کاربرد دیگر استفاده از شیت های پلاستیکی است که شکلی شبیه شانه ی تخم مرغ دارند و آب را در حفره های فنجان مانند خود ذخیره و آب اضافی را زهکشی می کنند. همچنین از جمله موتد در دسترس و با کارایی بالا تکه های فوم بازیافتی از صندلی خودروهاست. گراول یا همان شن های نخودی هم برای استفاده در لایه ی زهکش مناسب هستند اما به دلیل متخلخل نبودن قابلیت نگهداری آب برای طولانی مدت را ندارند.

لایه صافی یا فیلتر:

در بین محیط کشت و لایه زهکش فیلتری قرار دارد که رطوبت را از محیط ریشه ها دور می کند و مانع از گندیدگی ریشه ها می شود.در عین حال لایه جداکننده ی خاک و زهکش بوده و به عنوان فیلتر این نقش را دارد که ذرات خاک،زهکش را مسدود نکنند.از سری محصولات ژئوسینتیک ها،ژئوتکستایل نبافته از جنس پلی پروپیلن با گرماژ کم می تواند این نقش را به خوبی ایفا کند.

محیط کشت:

لایه ای است که گیاه در آن کاشته می شود و شرایط رشد گیاه را فراهم می کند. در ساده ترین حالت محیط کشت عبارتست از لایه ای خاک کود دهی شده. اما در انواع پیچیده تر این لایه از مواد معدنی مانند پشم سنگ به همراه مواد مغذی برای رشد گیاه تشکیل شده است توصیه می شود در صورت استفاده از لایه ی خاک، سعی بر آن باشد که نوع خاک با توجه به نوع گیاهان مورد نظر برای کاشت انتخاب شود. نکته مهم دیگر مسئله مقابله با فرسایش خاک به وسیله ی آبیاری و آب باران است. بدین منظور می توان خاک مورد نظر را با مقداری شن و ماسه مخلوط کرد تا از شسته شدن خاک جلوگیری به عمل آید.

پوشش گیاهی:

به طور کلی سه عامل مکانی، اجتماعی و اقتصادی در انتخاب گونه های مناسب دخیل اند. لازم است که گیاهان مناسب هر اقلیمی انتخاب شود، خواه شرایط آن بصورت دوره ای خیلی خشک، خیلی گرم، خیلی سرد یا خیلی متغیر باشد.

مهمترین مسئله در بام گسترده دامنه مقاومتی پوشش گیاهی آن است. چرا که شرایط خشک در بیشتر اقلیم ها حاکم بر این نوع بام ها است. گیاهان شاداب گیاهانی هستند که در بافت های خود به مدت طولانی آب را ذخیره می کنند از جمله این گیاهان سدوم وتعداد کمی ار گیاهان خانواده کراکسولاسیا می باشند. تعداد کمی از گونه های سدوم مناسب برای باغ بام وجود دارد که دارای رنگ های مختلف و الگوهای رشد متفاوتند.

در نقاطی از جهان که سدوم به طور طبیعی وجود ندارد توسعه بازار باغ بام به مبارزه ای بین گونه های مقاوم متناسب با اقلیم محلی و سنت های بومی بدل شده است.

با در نظر گرفتن این عوامل باید گونه هایی انتخاب شوند که:

ج) گیاهان با توقع پایین: هرچه گیاه کم توقع تر باشد و با اقلیم منطقه سازگارتر باشد بازدهی باغ بام افزایش می یابد. به همین دلیل انتخاب گونه های بومی منطقه به دلیل سازگاری بالا با محیط و نیاز کم به نگهداری، آبیاری، کوددهی و هرس در اولویت قرار دارند.
ب) گونه های گیاهی با طول عمر دراز: هزینه نگهداری رابطه ی مستقیمی با طول عمر گیاه دارد. گیاهان با طول عمر کم هزینه ی نگهداری و تعویض پوشش گیاهی را افزایش می دهد. به همین سبب انتخاب گونه های گیاهی گران تر با طول عمر بالاتر نسبت به گیاهان ارزان با طول عمر کم ارجحیت دارد.
الف)گونه هایی با نیاز آبی پایین: با توجه به شرایط اقلیمی کشور ما که بیش از دو سوم از مساحت کشور در مناطق خشک و نیمه خشک قرار دارد و مسئله خشک سالی که سال هاست گریبان گیر تقریبا تمام نقاط کشور شده است، که مقاومت در برابر خشکی یک فاکتور اصلی در انتخاب گیاه است به علاوه نیاز پایین گیاه هزینه های نگهداری را کاهش می دهد و در مصرف آب صرفه جویی میکند.

برخی از گیاهان مورد استفاده:

Trifoliata شبدر
Compsis پيچ اناري (بومي شمال آمريكاو ژاپن و چين)
Clematis گياهي چوبي و بالارونده(در6گونه:سرخ-بنفش-لاجوردي...)
Cotoneaster شيرخشت 16 گونه درختچه اي دارد (مازندراني - فيروزكوهي - تاجيك -كرماني- برگ ساده- لرستاني- زاگرسي-سياه- سكه اي- خراساني- مومي- هرمزي- تركمني و...)
Fortuynia شب بو (در مناطق بياباني هم مي رويد) منازل و باغ هاي گياه شناسي كاشته شده است (ساقه رونده دارد و بسيار بردبار و سايه پسنداست)
Pyracanthaشير خشتي، در ايران يك گونه گياه درختچه اي خودرو دارد.گياهي است زينتي

نتيجه گيري :

ايجاد باغ بام ها یا روف گاردن مزاياي زیادی از جمله:

بهبود كارآيي انرژي ساختمان ها

كاهش تاثير جزيره حرارتي شهرها از طريق سرد كردن بخار هواي محيط كه محيط زيست شهري و زندگي اكولوژيك شهرنشينان و سلامت روحي، اجتماعي و اقتصادي آنان را تحت تاثير قرار مي دهد.

جلوگيري از انتشار ذرات معلق در هوا و آلودگي

;